O nama

Dečiji folklorni ansambl „Šafariček“

Od samog osnivanja novosadskog SKC-a Pavel Jozef Šafarik u „Slovačkom domu“ – kako ga većina ovdašnjih Slovaka naziva, su se pored odraslih uvek našla i deca. Sa većim ili manjim uspesima kroz razne vremenske periode stariji članovi društva pokušavali su da na svoje naslednike prenesu svoja iskustva, kao i znanja i ljubav ka svakoj umetničkoj formi iskaza a naročito ka slovačkoj pesmi i igri. U istom vremenskom periodu u okviru svojih školskih aktivnosti slovački učitelji a naročito učiteljice u osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“, koja se nalazi nedaleko od prostorija centra i gde odlazi većina dece novosadskih Slovaka, su učili decu osnovama slovačke kulture, u okviru kojih i slovačke narodne igre. Posebnu pažnju a možemo reći i ljubav ka folklorno-igračkoj aktivnosti i radu sa decom povetila je Zuzana Imbronović kada je 1978. godine  u okviru SKC-a Pavel Jozef Šafarik osnovala prvu organizovanu dečiju igračku grupu. Kasnije su male igrače trenirali i snalažljiviji igrači folklornog ansambla Šafarik. Najveće uspehe nesumnjivo je postigao koreograf Darko Relić, koji je dečiji folklorni ansambl SKC-a Pavel Jozef Šafarik vodio od 1983. godine sledećih deset godina. Iako je u to vreme bilo malo slovačke dece uspesi koji su se pripisivali dečijem ansamblu su bili evidentni. Darka Relića na funkciji rukovodioca zamenila je gospođa Ruženka Đurovka, kojoj je iskusni g. Relić i nadalje pomagao.

Godine 1998. nadležnost nad dečijim folklornim ansamblom pripala je koreografu Janu Slaviku, koji je već u startu pokrstio ansambl imenom „Šafariček“. Novi Sad je veliki grad i deca Slovaka koji žive u njemu su „razbacana“ po celom gradu i upravo iz tih razloga nije lako ih „pokupiti“ i uključiti u kulturne aktivnosti centra. Pored toga svako jedno dete ima drugih obaveza, hobije kao i neizostavne školske obaveze. Ipak, za najmasovniji dolazak dece u dečiji folklorni ansambl zaslužni su supružnici Jan i Julijana Brtkovi, koji to uz veliki napor, ali pre svega uz veliku volju, još uvek čine. U tome su uspeli za „peticu“, zbog čega je i sam koreograf bio presrećan i motivisan za rad. Možemo dodati da su sva deca pokazala ogromno interesovanje za uvežbavanje i učenje novih koreografija i dečijih igara, prilagođenih njihovom uzrastu, u kojima su mogli da se prikažu ne samo kao igrači, već i kao pevači i glumci.

Treninzi su se nastavili punom parom, jer je ansambl kao predstavnik slovačkog dečijeg folklora pozvan da učestvuje na VII Dečijem folklornom festivalu vojvođanskih Rumuna u banatskom naselju Dolovo. Jubilejne 2000. godine osim redovnih aktivnosti, pripremali su se i tačke za galakoncert, koji je organizovan povodom 80. Godišnjice SKC P. J. Šafarik.  Iste godine, ali u novoj radnoj sezoni su počele pripreme za postavljanje nove koreografije u vezi sa Uskršnjim običajima Slovaka. Sa svim spomenutim koreografijama članovi DFA Šafariček su svake godine učestvovali na đačkim programima, na opštinskim i regionalnim folklornim smotrama, kao i na tradicionalnom dečijem folklornom festivalu „Zlata Brana“ u Kisaču.

Jan Slavik

(preveo: Ivan Bagljaš)

Scroll Up