Početak proslave jubileja u Šafariku

Članovi Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada su u subotu 07. marta organizovali značajan program za Dan žena. Ovog puta je bio tematski. Na predlog koordinatora folklornih sekcija i orkestra Milana Lačoka, ceo program u koji su bile uključene sve sekcije Centra, je odslikao sveobuhvatnu sliku emigracije Slovaka iz Slovačke, dolazak na „Donju zemlju“ i život u novom prebivalištu. Scenario je napisala Ana Margareta Valent, inspirisan teškom situacijom koja je pogodila naše predake pre 300 godina i koja kuca na vrata i danas kako naših porodica tako i zajednica i institucija.

Emigraciju na „Donju zemlju“ su prisutnim pokazali folkloristi sa četiri koreografije Jana Slavika i Ivana Slavika, Devojačka pevačka grupa koja je pod rukovodstvom Tatijane Jaško otpevala pesmu „Ešte raz sa ja…“ autorke Zuzane Ðukić, nastupila je i solo pevačica Tatijana Jaško, Ženska pevačka grupa „Zornjička“ i Starija mešana pevačka grupa pod rukovodstvom Ane Crveni, Kamerni hor „Agape“ pod rukovodstvom dirigenta Miline Sklabisnki, Pozorišna sekcija, koja je predstavila odlomak iz najnovije predstave „Naša“ autra VHV i režisera Rastislava Zornjana kao i recitatori Karmena i Rastislav Zornjan.

Ovaj koncert je bio pre svega prvim događajem u okviru proslave 95. godišnjce  „Čehoslovačke zajednice Šafarik“. Centar planira ovu godišnjicu obeležiti brojnim manifestacijama tokom cele godine.

Zanimljivost ovog koncerta je i to, da su amateri „SKC P.J.Šafarik“ imali mogućnost nastupati na renoviranoj bini a pored toga su još renovirali – lakirali parket. Za ove akcije se zahvaljuju onima koji su Šafariku donirali novčanu podršku: Evangelička crkvena opština „Krista Pána“ iz Melburna, MOMS Ilok, MOMS Kisač, Folklorni ansambl „Devín“ iz Bratislave, Slovački centar iz Bajše, gospodin Abraham iz Kanade, Novosadska evangelička crkva i pojedinci.  Lakiranje parketa je sponzorski odradila firma „Kuki-mont“ iz Luga a u akciju su bili uključeni i članovi Centra.

Gledaoci koji su salu popunili do poslednjeg mesta posle programa su mogli ostati na zabavi na kojoj je svirala vesela grupa „Hot music“ iz Kovačice.

Ana Margareta Valent;

prevod: Aneta Lomen;

foto: Emil Lačok

Scroll Up