Pomoć za popravku objekta Slovačkog kulturnog centra „P. J. Šafarik“

U utorak 22. jula 2014. godine urušio se krov Slovačkog kulturnog centra „P. J. Šafarik“ u Novom Sadu. Amateri koji ovde svakodnevno obavljaju svoju delatnost, kao i članovi slovačke evangeličke crkve koja je vlasnik objekta, primetili su pre desetak dana da je pukla noseća greda. U više navrata ukazivali su nadležnima na opasnost od oštećenja kuće i mogućnost da dođe do rušenja, međutim krov ove zgrade stariji od 100 godina nije izdržao i pao je na ulicu Vuka Karadžića u blizini centra Novog Sada.

Na sreću žrtava nije bilo a to prvenstveno zahvaljujući tome što je prostor bio ograđen i izlepljen upozorenjima. Javno komunalno preduzeće je počistilo ostatke krova sa ulice a dalju neizbežnu sanaciju uradili su dobrovoljci.

Uspeli smo da sačuvamo vrednu arhivu gotovo 100-godišnjeg amaterskog društva novosadskih Slovaka, biblioteku, umetnička dela, nameštaj, tehniku… U pomoć je pritekao zaista veliki broj ljudi, članova Centra, slovačke crkve, Mesnog odbora Matice slovačke, kao i raznih drugih ljudi iz cele Vojvodine koji su još jednom pokazali da ovaj Centar zaista pripada svim Slovacima koji žive u Srbiji kao i drugim prijateljima i poštovaocima naše kulture i tradicije.

Stručne građevinske firme pretpostavljaju da će popravka koštati nekoliko hiljada evra, što SKC „P. J. Šafarik“ kao ni slovačka crkva nisu u mogućnosti da finansiraju. Osim toga, potrebno je sanirati instalacije, uraditi druge popravke i radove. Postoji mogućnost da od kiše koja pada na otvoreni plafon zgrade počne da se urušava i sama zgrada.

Zbog toga apelujemo na sve građane dobre volje da pomognu i finansijski podrže popravku objekta Slovačkog kulturnog centra „P. J. Šafarik“. Članovi društva i evangeličke crkve su već počeli da doniraju za ovu akciju iz sopstvenih sredstava.

Unapred zahvalni vaši prijatelji, braća i komšije Slovaci.

Svoj doprinos iz Srbije možete da uplatite na račun „SKC P.J.Šafarik-a“:

340-1784-10 Erste bank ad

Iz inostranstva:

SWIFT CODE: GIBARS22

IBAN RS35340000000000178410

Upravni odbor „SKC P.J.Šafarik“ u Novom Sadu

Scroll Up