Petnaestogodišnja „Zornička“

Zvezda, koja se na nebu pojavljuje kao prva a u zoru najduže svetli, zvezda danica, to je naša „Zornička“ koja u čistoj lepoti i sjaju treperi kao dragi kamen, traje i slavi lepih 15 godina postojanja.

Jubilej povodom 15. godišnjice od osnivanja Ženske pevačke grupe „Zornička“ se održao u subotu 18. oktobra 2014. godine na domaćem podijumu u Šafariku.  To je bilo veče kada su se članice Zorničke i svi koji su svedoci njihovog petnaestogodišnjeg napornog i istrajnog rada prisetili njihovih teških trenutaka, zaplakali su zajedno, smejali su se svakoj uspomeni i svakom biseru koji ukrašljuje ovu pevačku grupu i pre svega zapevali su zajedno sa njima i pokazali radost zbog njihovih uspešnih trenutaka.

Ženska pevačka grupa Zornička,foto Janko Cerovski

Mešovita pevačka grupa, foto Janko Cerovski

Priča o Zornički je počela sasvim jednostavno. Osnivanjem Ženske pevačke grupe „Zornička“ u 1999. godini ispunila se velika želja dve članice našeg Centra: Juliane Brtka i Vlaste Detka da mogu u Šafariku i lepo da pevaju. Julkin suprug Jan Brtka u Centar je doveo odličnog dirigenta. Ali i buduće članice pevačke grupe morale su nešto obećati: da će u svojoj misiji istrajati. Odmah su pozvale svoje poznanice i drugarice i aktivnost ženske pevačke grupe je krenula. Najpre ih je bilo za pregršt, ali dovoljno da bi pesme pravile na dva glasa. Za ovih petnaest godina stekli su nove turneje, CD-a, nagrade, prijateljstva, jubileja…, ali i poslednje rastanke koji su došli skroz neočekivano. To što će ih zauvek spajati je ljubav prema pevanju i njihovi umetnički rukovodioci Janko Zorjan i Ana Crveni.

Ženska pevačka grupa „Zornička“ je na svoj jubilej pozvala i hor „Musica Viva“ iz Bačkog Petrovca, koji rukovodi Marijena Krivak Stanković. Oni su takođe dokaz da je Zornička sposobna očuvati svoja prijateljstva,  pojačavati saradnje sa drugim horovima i da širi svoje krilo za nove avanture, jer kakva bi to bila pevačka grupa koja ne zapeva sa drugim horovima ili pevačkim grupama?!

Hor Musica Viva iz Bačkog Petrovca, foto Janko Cerovski

Zornička, foto ZKVS

Kamerni hor Agape, foto Janko Cerovski

Šafarikova devojačka pevačka grupa, foto Janko Cerovski

Kako znamo, kasnije se od ove grupe osnovao i crkveni hor Evangeličke crkvene opštine u Novom Sadu. Grupi su se onda pridružili i članovi muške pevačke grupe i od tada u Šafariku postoji i kamerni i crkveni hor. Žene su s vremena na vreme i rado prihvatale i nove članice. Neke od njih su još uvek tu, neke su grupu iz raznih razloga napustile, što je sasvim normalna stvar. U početku rada ove grupe probe nisu izgledale kao klasično vežbanje pevanja, bilo je to i druženje uz kaficu i osveženje. Zajedno su slavili imendane, rođendane, a vremenom i venčanja svojih deca, odbrane diplomskih radova, rođenje unučad itd. Nadajmo se da će još slaviti i rođenja svojih praunuka i da će im pričati priču o Zornički, o Mešanom horu Šafarika i o tome kako napreduju u Galaksiji Šafarika.

Pored slavljenika na koncertu je učestvovao i Kamerni hor Agape pod rukovodiocem Miline Sklabinski i Devojačka pevačka grupa Šafarika. Svi iskazi narodnih pesama je pratio orkestar koji rukovodi Tatijana Jaško.

„Zornička“ na svoj jubilej pozvala je i članove Dečijeg likovnog kampa koji je organizovalo udruženje građana „Kultura na dlanu“ iz Novog Sada. To je bio jednodnevni likovni kamp za slovačku decu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Kamp se održao u Petrovcu. Učesnici kampa bili su iz Novog Sada, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca i Kulpina. Na kampu su deca prvi put radila sa uljnim bojama. Nastalo je deset novih slika, s toga devet samostalno urađenih i jedan zajednički. U okviru koncerta Zorničke prisutni su imali priliku videti radove mladih umetnika koji su nastali na ovom kampu. Nekoliko reči je rekla i profesorka likovnog  Danijela Triaška i ukratko je ispričala cilj kampa. Jednu sliku je poklonila Zornički za rođendan.

Potpredsednica centra Juliana Brtka je uručila bukete dirigentima, foto Janko Cerovski

Profesorka likovne kulture Daniela Triaška je govorila o dečijem kampu i poklonila jednu sliku Zornički, foto Janko Cerovski

Na kraju koncerta nekoliko reči je rekla i podpredsednica Centra Julijana Brtka i predala je buket cveća dirigentima. Koordinatorka koncerta bila je Ana Brtka Valent a za scenografiju kao i režiju koncerta se pobrinula Aneta Lomen. Slavlje se nastavilo u bogatom posluženju koje su pripremile članice Zorničke za goste i učesnike.

Nezaboravljamo da se ovaj jubilej našeg Centra ne bi mogao realizovati da Zavod za Slovake u dijaspori nije finansijski pomogao realizaciji koncerta kao i da nisu pomogle slovačka evangelička crkva u Novom Sadu, cvećara Gardenija iz Bačkog Petrovca i svi dobrovoljci koji su doprineli koncertu i nesebično su pomagali u njegovoj organizaciji na čemu im se srdačno zahvaljujemo.

Aneta Lomen

Scroll Up