Susret folklorista u Bačkom Petrovcu

Letnji seminar za umetničke rukovodioce folklornih ansambala i pevačkih grupa po jedanaesti put održan je u Bačkom Petrovcu od 14 do 17 avgusta 2014. Skupilo se više od trideset učesnika iz različitih oblasti, kojima je kao i svake godine bio cilj  da unaprede svoj ples i muziku i u buduće što kvalitetnije prezentuju Slovake iz naših krajeva, kako na domaćim, tako i na festivalima van zemlje. Osim učesnika iz Srbije, na seminaru su prisustvovali i učesnici iz Rumunije i Hrvatske.

SKC P.J. Šafarika na ovogodišnji seminar u Baški Petrovac poslao je umetničkog rukovodioca orkestra, Tatianu Jaško i umetničkog rukovodioca folklorne sekcije, Ivana Slavika. Učesnici su imali probe  u fiskulturnoj sali Gimnazije, a tokom tri dana koliko je trajao seminar, boravili su u srednjoškolskom internatu u Petrovcu. Na otvaranju seminara, učesnike je pozdravio član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine(NSSNM),Valentin Grnja iz Pivnica.

Ove godine, učesnici su imali čast da uče od stručnjaka iz Slovačke. Od plesnog pedagoga i koreografa Mgr.art. JanaMihaljika, profesora muzike i rukovodioca orkestra Mgr. Jana Paprčku i koreografkinje Katarine Sladečkove. Takođe, učesnicima je pomagala i koordinatorka Odbora za kulturu NSSNM, Svetluša Hlavačova .

Tokom seminara učesnici su absolvovali tehniku u plesu, pevanju i sviranju, a najviše su se bazirali na muzičke elemente iz dela Slovačke. Po završetku seminara, učesnici su dobili diplome, ali takođe i poziv da učestvuju na narednom seminaru koji će biti održan 2015. godine.

Seminar je i ove godine finansijski podržan od Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je bio i organizatorom ovog događaja.

Aneta Lomen

Sa slovačkog prevela Tatijana Jaško

Scroll Up