Vikend plesa i muzike

Prvi vikend u decembru od 6.-7. decembra 2014 godine održavao se susret članova „SKC P.J.Šafarik“ iz Novog Sada kao i stručno usavršavanje muzičara slovačkih narodnih pesama u Fruškog gori u Čereviću. Tu se okupila folklorna sekcija Centra i muzičari koji su zajedno sa Devojačkom pevačkom grupom uvežbavali spletove slovačkih narodnih pesama za snimanje druge faze CD-a ove grupe.

Reči dobrodošlice u hotelu Testera imala je predsednica „SKC P.J.Šafarik“ Katarina Mosnak Bagljaš. Za vreme dvodnevnog boravka na Testeri igrači su uspešno apsolvirali stilizovanu koreografiju iz okoline Ðetve u Slovačkoj imenom Keď ma odobrali koju je sa igračima uvežbao Ivan Slavik. Takođe se radilo na postavljanju nove koreografije lokalnih Slovaka u Vojvodini imenom Drevorubači autora Ivana Valenta i Ane Brtka Valent. Za stručno usavršavanje muzičara slovačkih narodnih pesama su bili zaduženi Tatijana Jaško i muzičari iz Slovačke Tomaš Luptak-violinista i Zdenko Černak-cimbalista. Muzičari su spremali i repertoar pesama za snimanje CD-a Devojačke pevačke grupe.

Ovog termina se održavao i 2. Seminar za fujaru u Srbiji. Prijatna planinska atmosfera u Čereviću se lepo ujedinila sa jedinstvenim zvucima fujare, specifičnog slovačkog narodnog instrumenta. Dirljivi tonovi fujare plivali su fruškogorskim vazduhom i tonuli su direktno u kosti svakoga ko je to slovačko uživanje znao da prepozna. Predavač seminara za fujaru je bio fujarista Jan Šimiak iz Slovačke republike.

Na 2. Seminar za fujaru se prijavilo 14 zainteresovanih iz okružja slovačkih sela i to uglavnom seminaristi koji se u fujaru već razumeju. Učestvovali su i učenici prošlogodišnjeg seminara koji su osnove sviranja fujare kao i postupak njene izrade i nege već savladali. Manjina je bila onih koji su se sa fujarom sreli prvi put. Predavač i fujarista Jan Šimiak je učesnicima seminara najpre predavao osnovne teorije o fujari, praktične vežbe i postepeno su počeli sa konturama interpretacije pesama za fujaru.

Nema sumnje da je u našim prostorima puno Slovaka koji odlučno doprinose velikom nadleđu iz Slovačke a rezultati ovih projekata to i potvrđuju. Članovi „SKC P.J.Šafarik“ se jako ponose uspešno realizovanim projektima a samim tim više su motivisani za buduće aktivnosti. Zahaljuju se pre svega donatorima ovih akcija – Zavodu za Slovake u dijaspori i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Aneta Lomen

Scroll Up