Ani Zornjan, članici amaterske pozorišne sekcije „SKC P.J.Šafarik“ je bila dodeljena 3. Nagrada za glumačke sposobnosti na festivalu „DIDA 2015“ u Pivnicama

Dvadeseta prva godišnjica festivala Pozorišnih predstava autora iz „Donje zemlje“ se održavala od 27. marta do 5. aprila 2015. godine a predstavljenih je bilo 17 pozorišnih predstava. Iz ukupnog broja predstava 5 je bilo van konkurencije, a iz onih 12 takmičarskih predstava 7 inscenacija se takmičilo za Nagradu za najlepšu pozorišnu predstavu, dramatizaciju, Nagradu Janka Čemana, tri nagrade za glumačke sposobnosti i pre svega za Nagradu za najbolju predstavu.

U takmičarskom delu prema pravilima „DIDE“ nastupaju grupe koje su pripremili pozorišnu insceaciju slovačkog autora iz „Donje zemlje“ ili ostalih autora iz „Donje zemlje“, ako direktno ili indirektno govore o životu Slovaka na „Donjoj zemlji“. Članovi komisije su radili u sastavu: predsednica Zuzana Tarnoci, članovi Zuzana Tir i Vladimir Valenćik.

Nagradu Janka Čemana ove godine su doboli Kisačani za predstavu „Sladká pädesiatka“. Nagradu za najuspešniju predstavu slovačkog autora koja će prezentovati festival „DIDA“ na festivalu „Palarikova Rakova“ u Čadcu u Slovačkoj je dobila predstava  „Živý bič“ autora Mila Urbana, režiserke Aničke Balaž, koju su izneli amateri „SKUS heroja Janka Čmelika“, Slovačko pozorište „VHV“ iz Stare Pazove.

Prvu nagradu za glumačke sposobnosti je dobio Jan Jambrih iz Kisača, drugu nagradu Miroslav Sabo iz Kovačice a jednaku treću nagradu su dobili Jaroslav Čapelja iz Aradca i članica amaterske pozorišne sekcije „SKC P.J.Šafarik“ iz Novog Sada Ana Zornjan za ulogu Naše u igri Naša.

Predstavu naših amatera je režirao Rastislav Zornjan. Autor predstave Naša Staropazovčanin VHV je u duhu komedije pokazao na relativno ravnodušan karakter mladih umetnika koji su inspiraciju za rad pronalazili kod Nataše-Naše, devojke koja im je prala veš. Da li je to slikarka, pesnik ili glumac bilo je sve jedno. Svi su posvećivali pažnju mladoj, iskrenoj i bezpomoćnoj devojci, koju je baka na kraju ipak udala za bogataša i tada ustvari umetnici – poštovaoci počinju da razumeju smisao njihovog stvaralaštva.

Aneta Lomen

Scroll Up