Dečije veče u Šafariku

U sredu, 3. juna prilikom redovnog susreta novosadskih članova MO Matice slovačke u Novom Sadu, organizovano je veče posvećeno deci.

Šafarik i Mesni odbor Matice slovačke (MOMS) u Novom Sadu već dugi niz godina neguju uspešnu saradnju, a program koji je ovo veče organizovan  je još jedan dokaz da ova udruženja zajedničkim snagama neguju slovački identitet, reč i pismo među novosadskim Slovacima.

U prvom delu programa publici su se predstavili članovi dečije glumačke sekcije P. J. Šafarika koji su premijerno izveli predstavu “Pribeh o Slnku”, režiserke Ane Kovar. Mladi glumci će sa ovom predstavom nastupati na Festivalu dečijeg pozorišta 3xĐ u Staroj Pazovi. Članovi sekcije su se potrudili kako bi se na domaćem terenu pokazali u što boljem svetlu, a prema reakcijama publike, ostavili su prijatan umetnički doživljaj. U drugom delu programa nastupili su đaci osnovnih škola Kosta Trifković, Đura Daničić, Svetozar Marković-Toza, Dositej Obradović, Vuk Karadžić i Đorđe Natošević koji su publici izveli dečije pesmice, recitacije, zagonetke i kratke pozorišne scene.

Zahvaljujući profesoricama slovačkog jezika Mariji Supekovej, Miline Struharikovej, Ane Lekarovej i Marine Srnkovej i ovogodišnji školski program realizovan je kvalitetno i uspešno, a  mladi umetnici uspeli su da izmame osmehe na licima svih prisutnih i vrate ih na trenutak u doba bezbrižnog detinjstva.

MOMS Novi Sad i Šafarik se nadaju i očekuju da će ovakvih programa i akcija u budućnosti biti sve više, jer smatraju da su ovakvi poduhvati deo dužnosti slovačkih organizacija.

Aneta Lomen

Scroll Up