FA Šafarik na festivalu „Jánošíkov dukát“ u Češkoj

U periodu od 04. do 06. avgusta u Drvenom seocetu „Pastirskog muzeja u prirodi“ češkog gradića Rožnova pod Radhoštěm održao se 19. Međunarodni festival slovačkog folklora u Češkoj republici „Jánošíkov dukát“. Na njemu su, pored ansambala iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Vijetnama i Poljske, kao i domaće Češke, učestvovali i folkloraši Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada, kao ovogodišnji predstavnici Slovaka iz Srbije, zahvaljujući tome što su na prošlogodišnjem FF „Tancuj, tancuj…“ osvojili drugo mesto.

Na trodnevnom festivalu imali su mogućnost da pokažu bogate slovačke vojvođanske nošnje, da zapevaju i zasviraju naše narodne pesme, pa i da svakog festivalskog dana nastupe više puta – na Masarikovom trgu, u Kamernom amfiteatru, na podijumu „Na pasienku“ („Na pašnjaku“), a poslednjeg dana festivala, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, i u „Janíkovej stodole“ („Janjikov senjak“) – na glavnom programu, gde se nastupalo sa koreografijom Ivana Slavika „A keď prišli naši k vašim…“ („Kad dođoše naši k vašima…“) koja obuhvata igračke motive iz Banata, Bačke i Srema.

Pored igrača koji su i po šest puta dnevno presvlačili nošnju, dosta posla imali su i pevači i svirači, pošto su u petak uveče učestvovali u programu pod nazivom „Pri hudákoch“ („Kod svirača“), na kojem je narodni orkestar „Šafarika“ imao za ulogu da tamošnjoj publici približi slovačke narodne pesme iz Vojvodine. Ansambl je tokom svakog nastupa imao pevačku podršku članova momačke i devojačke pevačke grupe našeg centra. Na jednom od subotnjih nastupa zapevali su i solisti Vladimir Dudok i Margarita Benka. Organizatori programa ponudili su i bogat propratni sadržaj: škole goralskih igara i pesama, izložbu minijaturnih nošnji, vašar zanata narodnih proizvođača, 17. Majstorstvo Pastirskog kraljevstva u mućenju maslaca, susret Janošika iz celog sveta, itd. Za kraj festivala, svaki učesnik, već po tradiciji, dobio je od Vlastimila Fabišika, direktora festivala, janošikov dukat – za sreću.

Tekst: Danica Vrba

Foto: Jaroslav Boldocki i Zlatko Klinovski

Scroll Up