Izrada pastirskih bičeva

Šafarikovci uvek smišljaju nešto novo i zanimljivo. Njihov neumorni trud da se usavršavaju, uče, upoznaju nove ljude, ne samo u oblasti narodne igre ili pevanja, već i u drugim oblastima. Tako se rodila ideja i želja da nauče nešto više o pastirskim bičevima, ili da eventualno sami nauči da ih napravite.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice pozdravio je ovu ideju kao zanimljivu i uz finansijsku podršku podstakao Šafarikovce da organizuju ovu jednodnevnu radionicu.

Radionica je održana 3. juna 2023. godine u prostorijama centra, a trener je bio poznati kožar Jan Kukol iz Slovačke, tačnije iz Partizanske Lupče, kojeg su Šafarikovci upoznali prošle godine kada su bili u poseti crkvenom Lupčijanskom horu. I tu se rodila ideja, koja je počela da se razvija dok nije postala stvarnost.

Radionici je prisustvovalo petoro Šafarikovaca, kojima je u uvodnom delu radionice gospodin Kukol predstavio i objasnio istoriju bičeva, gde su korišćeni, od čega su napravljeni, koji su materijali potrebni, koji alati se koristi u proizvodnji… u suštini, ukratko je pružio osnovne informacije. Potom je usledio praktični deo, tokom kojeg je svaki učesnik počeo da plete svoj bič. Potrajalo je, zaista su ih boleli prsti, ali je svako od njih uspeo da napravi svoj bič uz pomoć g-dina Kukola, koji su na kraju poneli kući.

Scroll Up