51. Folklorni festival „Tancuj, tancuj…2023“ i Šafarikovci

U Gložanu je 17. juna 2023. godine održana naša najveća smotra folklora „Tancuj, tancuj…“ na kojoj su učešće uzeli i Šafarikovci.

Na koncertu pevačkih grupa i narodnih orkestara u Domu kulture predstavile su se ženska pevačka grupa, muška pevačka grupa i narodni orkestar.

Šafarikovi plesači su se predstavili publici u drugom delu koncerta folklornih ansambala na amfiteatru.

O sjajnom nastupu i kvalitetu ansambla govore i nagrade koje su Šafarikovci poneli sa ovog festivala.

Kada je reč o pevačkim grupama, muška pevačka grupa SKC „Pavel Jozef Šafarik“, koja je izvela splet slovačkih narodnih pesama „Kupiv Cigam somara“  osvojila je drugu nagradu. Pesme je izabrala Marina Kovačova i grupu uvežbala Tatjana Jaškova.

Specijalnoj nagradi se radovala  ženska pevačka grupa SKC „P.J. Šafarik“ za izvođenje spleta slovačkih narodnih pesama pod nazivom „Pod krídlami husí“, koju je pripremila Tatjana Jaškova.

Narodni orkestri se ove godine nisu takmičili, jer je samo jedan bio predstavljen publici – narodni orkestar Slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada sa spletom slovačkih svatovskih pesama pod dirigentskom palicom Tatjane Jaškove. Odluka žirija je sledeća: u kategoriji narodnih orkestara, žiri je odlučio da ovogodišnju nagradu ne dodeli.

Drugu nagradu je osvojio Folklorni ansambl Šafarik SKC „Pavel Jozef Šafarik“ iz Novog Sada za koreografiju Ivana Slavika „Hrala sa dievčina“, koju je uvežbao umetnički rukovodilac Filip Đurik. Iako svesni da se ovim uspesima letvica diže sve više i više i da će morati još više da rade, o srcima ispunjenim radošću zbog osvojenih nagrada svedoče osmesi na licima svih članova Šafarika, koji se vide i na fotografijama.

Scroll Up