47. Podrohačke folklorne svečanosti u Zuberecu i Brestovoj

Šafarikovci i KUD „Jana Kolara“ iz Selenče učestvovali su na 47. Podrohačkim folklornim svečanostima u Zuberecu i Brestovoj, koje su se održale od petka 4. do nedelje 6. avgusta 2023. godine.

Folkloristi su imali nastup svaki od tri dana koliko su bili tamo.  Publici su se predstavili sa četiri koreografije autora Jana Slavika i Ivana Slavika. Igrače je pripremio umetnički rukovodilac Filip Đurik. Muška pevačka grupa izvela je splet slovačkih narodnih pesama „Kupiv Cigam somara“, a ženska pevačka grupa izvela je splet pesama „Pod krídlom husí“  i „Veje vetrík“. Obe pevačke grupe priprema umetnički rukovodilac Tatjana Jaškova. Muzičku pratnju za sve tačke je imao orkestar na čelu sa Jaroslavom Lačokom. Na programu su pevali i solisti Anna Zornjanova i Ivan Slavik.

Folkloristi iz Srbije su bili uključeni u program i u petak „U tom belom toku“, a u subotu su imali poseban prostor i vreme u programu „Podoby slovenského folklóru“. Bogat nedeljni program obuhvatio je i folklorni sadržaj pod nazivom „Obrazy z Dolnej zeme“u izvođenju Univerzitetskog ansambla „Mladost“ iz Banske Bistrice. Folkloristi su se kući vratili puni utisaka i novih iskustava, ne samo zbog samog festivala, već i divne prirode od koje zastaje dah.

tekst:VMC

foto:Kolektiv

Scroll Up