Slovačke narodne svečanosti 2023

Jedna od manifestacija na Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu bio je i Vašar umetnosti u organizaciji Opštine Bački Petrovec, koji se održao u subotu, 12. Avgusta 2023.godine, na igralištima OŠ „Jan Čajak“, a tradicionalno, u okviru Vašara umetnosti, održan je i kulturno-umetnički program na kome su takođe učestvovali i Šafarikovi seniori sa koreografijom „Keď komára ženili“, autorke i umetničkog rukovodioca Tatiane Krivak-Amidžić, i uz muzičku pratnju Šafarikovog narodnog orkestra pod dirigetskom palicom Jaroslava Lačoka.

Uveče, istog dana, u okviru subotnjeg Gala koncerta pod nazivom „Skadiaľ som, stadiaľ som, slovenského rodu som“ nastupio je FA „Šafarik“ sa koreografijom „Hrala sa dievčina“, autora Ivana Slavika i umetničkog rukovodioca Filipa Đurika. U programu su učestvovale i ženska pevačka grupa sa speltom pesama „Pod krídlami husí“ i muška pevačka grupa sa spletom pesama „Kúpiv Cigám somára“, koje je pripremila umetnički rukovodilac Tatiana Jaškova. Sve grupe je pratio Šafarikov narodni orkestar pod vođstvom Tatjane Jaškove.

U nedelju, 13. avgusta, u okviru Dečjeg gala koncerta „Na zelenej lúčke…“ učestvovali su i najmlađi Šafarikovi članovi -DFA „Šafariček“, koji su odigrali dečiju koreografiju „O reťaz, o reťaz…“, autora i umetničkih rukovodioca Andreje Veličković i Vierke Marčok Cerovski, uz muzičku pratnju Ondreja Maglovskog, Tatiana Jaškove i Ervina Maline.

Scroll Up