Članovi SKC “P.J.Šafarika” na folklornom usavršavanju u Bačkom Petrovcu

Asocijcija za istraživanje kulture Slovaka u Vojvodini u okviru ciklusa “Tradicija neće nestati!? Sa pod nazivom Muzika, pevanje i igra u sistemu tradicionalne kulture, drugi put je organizovala stručno usavršavanje u oblasti folklora, na kojem su učešće uzeli ljubitelji narodne igre i pevanja.

Predavanje se održalo u petak, 20.10.2023.godine i u subotu 21.10.2023.godine u prostorijama YMCA Srbija. Predavači su bili etnokoreografkinja i plesni pedagog Mgr.art Agáta Krausová, ArtD., etnomuzikolog Mgr.Alžbeta Lukáčová, PhD.a etnolog Mgr.Anna Medvedjova.

Na obuci je učestvovalo 17 folklornih koreografa, muzičara i pevača iz Kulpina, Pivnica, Bačkog Petrovca, Hajdušice, Novog Sada, Selenče, Padine i Kovačice. Ove godine su učestvovali i naši članovi: umetnički rukovodilac folklornog ansabla Filip Durik, umetnički rukovodilac pevačkih grupa i narodnog orkestra Tatjana Jaškova i igračica SKC “P.J. Šafarik”  Anička Pribelova.

Predavanja su bila posvećena temama kao što su folklor u kontekstu nematerijalnog kulturnog nasleđa, dokumentovanje i analiza narodnih pesama i igara i razvoj koreografije u oblasti narodne igre. Praktične radionice obuhvatale su demonstracije izvora i podučavanje narodnih pesama i igara, kao i pripremu izvođača u izradi koreografije. Cilj ovih obuka je produbljivanje znanja iz oblasti muzičkog i plesnog folklora i ukazivanje na načine njegovog očuvanja i širenja u sistemu tradicionalne kulture.

Tekst: Tatiana Jaško

Scroll Up