Godišnji koncert

Ovaj koncert se održava svake godine. Ove godine je bio 25.novembra i to je jedinstvena prilika kad se svi članovi okupe odjednom u svojem Šafariku i to je prilika kad mogu publici pokazati barem delić svog rada u toku godine. A verujte, radilo se vredno i puno. U toku cele godine manifestacije i programi su diktirali brz tempo. Puno se igralo i pevalo. Ali i pozorišne predstave su se igrale.

Na ovogodišnjem godišnje, već tradicionalnom koncertu predstavili su se omladinska folklorna grupa, veterani, ženska i muška pevačka grupa, mešani hor i solisti Margarita Benka i Veljko Vidić. Nisu nastupila deca, zato što već sledeće nedelje imaće svoj dečiji program kao ni glumci – pošto glumice su ujedno i igraju i pevaju, i jednostavno nije se moglo ukombinovati.

Ali je zato moderator Rastislav Zonjan o svim ovogodišnjim akcijama, dogodivštinama i uspesima kroz konferansu infromisao.

Na kraju se u ime svih šafarikovaca zahvalio umetničkim rukovodiocima – Filipu Đuriku (um.rukovodilac omladiskog folklornog ansambla), Tatiane Krivak-Amidžić (um.rukovodilac veterana), Andreji Veličković i Vierki Marčok Cerovski (um.rukovodiocima dečijeg folklornog ansambla), Tatiani Jaško (um.rukovodiocu pevačkih grupa i šef orkestra), Ani Boldockoj što se u toku cele godine brine i priprema nošnju, celom pozorišnom timu, kao i dugogodišnjem korepetitoru Jaroslavu Lačoku koji je svim grupama večeras svirao. Takođe se zahvalio i predsednici Vierki Marčok Cerovski, koja sve drži na okupu, koordinira i brine o tome da sve sekcije funkcionišu bez problema.

Preduslovaom za duhovni i kulturni radu su ipak materijalna sredstva. Zato cenimo podršku Kancelarije za Slovake koji žive u inostranstvu, koja je naš najveći donator, a velikodušnu ruku i razumevanje za naše potrebe ima i Novosadski crkveni hor, koji vodi prepodobni sveštenik Branislav Kulik a takođe želimo da se zahvalimo  Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice-nacionalne manjine.  Zahvaljujemo se i našim slovačkim medijima što redovno prate naše aktivnosti i obaveštavaju javnost o nama. Hvala i publici koja nas podržava svojim prisustvom i toplim aplauzom.

Na kraju programa svi učesnici su zajedno otpevali pesmu „A tam hore v Novom Sade“. Nakon koncerta je usledila zabava, na kojoj je svirao bend „Trio mio“.

Scroll Up