Pobednici 44. Folklornog festival “Tancuj, tancuj…” u Gložanu su novosadski šafarikovci!

Najveći folklorni festival vojvođanskih Slovaka je ove godine po 44. put održan u subotu 31. maja 2014. godine na domaćim prostorima u Gložanu. Organizacioni upravni odbor FFTT je doneo odluku, da će ovogodišnji festival biti u duhu humanitarne akcije, koja bi pomogla ljudima na poplavljenim područjima u Srbiji. Sam festival je bio osnovan u cilju kultivisanja i održavanja narodne tradicije, kao što su slovačke pesme i igre, i naravno zbog daljeg razvijanja ovog bogatog slovačkog nasleđa.

Dievčenská spevácka skupina, foto Katarína Pucovská
Devojačka pevačka grupa, foto Katarina Pucovski

Festival Tancuj, tancuj… je namenjen ovim ciljevima i upravo zbog toga je i ove godine primio brojne folklorne i pevačke grupe skoro iz svih slovačkih vojvođanskih naselja kao i goste iz Srbije, Slovačke i Austrije. Treba naglasiti, da su ove godine prisustvovali i folklorni ansambli koji su pre bili neaktivni. To je svakako za pohvalu i to nam govori o visokom kvalitetu festivala sa kulturnog aspekta.

Slávnostné defilé, foto Alena Gajanová
Defile, foto Alena Gajan

Ova muzičko-pevačka i folklorna manifestacija je takmičarskog tipa, što ovom događaju daje više kreativnih veština i folklornog elana. Takmičenje pevačkih i muzičkih ansambla je održano u Domu kulture u Gložanu. Muzički orkestar i  pevanje je ocenjivao žiri u sastavu Juraj Ferik, Jarmila Juricova-Stupavska i Ervin Malina.

U kategoriji pevačkih grupa prvo mesto je pripalo grupi iz „SKUS Janošik“ iz Janošika. Na drugom mestu je bila ženska pevačka grupa iz „SKOS Ðetvan“ iz Vojlovice i treće mesto je dobila devojačka pevačka grupa iz „KOS Jednota“ iz Gložana. Devojačka pevačka grupa „SKC P.J.Šafarik“ je ovog puta bila pohvaljena za splet narodnih pesama imenom A tie moje premiľenie čerešňe, koji je sa devojkama navežbala Katarina Mosnak. Ženska pevačka grupa „SKC P.J.Šafarik“ je otpevala splet pesama Kvitňiže mi, kvitňi, Jaj, Bože, prebože, Každá ďiouka blázon, dok muška pevačka grupa je otpevala regrutske pesme.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Na festivalu ove godine takmičila su se samo dva orkestra, zato žiriju nije bilo teško pri ocenjivanju. Prvo mesto je pripalo orkestru „SKOS Ðetvan“ iz Vojlovice a drugo mesto je žiri dodelio orkestru „Rosička“ iz Kovačice.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Takmičenje folklornih ansambla je bilo na domaćem podijumu na amfiteatru, ali pre takmičenja svi izvođači su zahvaljujući lepom vremenu imali mogućnost da se u svojim narodnim nošnjama prošetaju ulicama naselja.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Predstavu izvođača su ocenjivali koreografi i etnolozi Tatijana Krivak Amidžić i Milorad Lonić kao i Vlasta Vinkovič i Marijan Pavlov. Źiri je kao i prošle godine objavio rezultate festivala odmah po završetku programa. Najpre su dodelili posebnu nagradu za autentičnost folklornom ansamblu „SKUS Janošik“ iz Janošika.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Treće mesto je po žiriju zaslužio folklorni ansambl iz „SKUS hrdinu Janka Čmelika“ iz Stare Pazove, drugo mesto je zauzeo mlađi folklorni ansambl „KOS Jednota“ iz Gložana dok prvo mesto na ovogodišnjem festivalu Tancuj, tancuj… je pripalo folklornom ansamblu „SKC P.J.Šafarik“ iz Novog Sada, čime je postao apslolutni pobednik festivala. Pobednici festivala su se predstavili igrom Od konopí po rubáč prilagođenom njihovoj tradiciji i tempreramentno su izveli nekadašnji rad prilikom setve, košenja i češljanja konoplja. Umetnički rukovodilac je Ivan Slavik. Narodni orkestar je radio pod rukovodiocem Tatjane Jaško.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Posetioci FFTT su imali mogućnost posetiti izložbu starih fotografija u Muzeju vojvođanskih Slovaka u Domu kulture imenom Poznáte ma? Izložbu je pripremila Ana Sečova-Pintirova i Marijan Pavlov. Takođe je posetiocima bila pripremljena etno soba udruženja žena iz Slovačke koje su takođe pripremile izložbu nazvanu Vrťela bi sa, ňemám koľesá, tancovala bi, aľe som bosá. Nije falila ni kuhinja sa starinskom hranom. Ono što je najviše privuklo pažnju učesnicima je plesna kuća na igralištu, kde su vredni folkloraši mogli naučiti nove igračke elemente.

Foto Igor Bovdiš
Foto Igor Bovdiš

Organizatori festivala su Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Opština Bački Petrovac, Mesna zajednica Gložan i kulturno-prosvetno udruženje Jednota iz Gložana.

Aneta Lomen

Sa slovačkog prevela Andrea Lomen

Scroll Up