Šafarikovci na 53. Slovačkim narodnim svečanostima

Lokalnim Slovacima je već jako dobro poznato da prvi vikend u augustu pripada Slovačkim narodnim svečanostima koje se već po 53. put održavaju u Bačkom Petrovcu. Na svečanostima se ne radi samo o tome da teren Osnovne škole „Jan Čajak“ ovog vikenda poželi dobrodošlicu brojnim folklornim i pevačkim ansamblima ali i o tome da se u okviru njih održavaju i razne prateće manifestcije koje okupljaju Slovake iz svih kulturnih, javnih, medijskih, prosvetnih i drugih polja aktivnosti i ovako se podsete celogodišnjeg rada za šta im pripada veliko hvala i poštovanje.

Jednom od ovih aktuelnih manifestacija u okviru SNS bila je i svečana sednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji koja se održavala u petak 1. augusta u svečanoj sali u Gimnaziji „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu. Ovom prilikom NSSNM dodelio je nagrade pojedincima i kolektivima koji su na neki način doprineli kulturnom, prosvetnom i medijskom životu lokalnih Slovaka. Na ovoj manifestaciji je nastupao i Kamerni hor Agape iz Novog Sada sa pesmom  Aká si mi krásna, koji rukovodi Milina Sklabinski.

Šafarikovci su na ovogodišnjim svečanostima lepo napredovali. U subotu 2. augusta pružila im se prilika da nastupaju u prelepom petrovačkom akvaparku Petrolend. U Petrolendovoj oazi su se šafarikovci najpre lepo okupali a posle su posetiocima akvaparka priuštili svoje igre i pesme. Na početku je nekoliko reči rekla predsednica Centra Katarina Mosnak a zatim je sledila koreografija Jana Slavika Keď regrúti mašírujú kao i koreografija Od konopí po rubáč autora Ivana Slavika. Devojačka pevačka grupa otpevala je splet narodnih pesama A tie moje premilenie čerešne, koji je sa njima navežbala Katarina Mosnak. Narodni orkestar je radio pod rukovodstvom Tatijane Jaško. Ovako su vredni šafarikovci sebi osvežili toplo vreme a ujedno su priredili užitak i radoznalim posetiocima poznatog akvaparka.

Istog dana, 2. augusta Zavod za kulturu vojvodjanskih Slovaka priredio je ocenjivanje starih fotografija iskazujućih tradicije i običaje Slovaka. Za organizacioni deo ove manifestacije se pobrinula Katarina Mosnak koja je program i vodila zajedno sa Anom Margaretom Valent. Program se održavao u popodnevnim časovima u restoranu Aroma u Bačkom Petrovcu. Amateri iz Aradca i Novog Sada su živom pozivnicom na IV. kolo fotokonkursa predstavili neke od običaja koje su se nekada praktikovale u našim selima na ulicama i ovako su privukli pažnju prolaznicima i pozivali ih u restoran.

Posle toga u okviru ocenjivanja fotokonkursa neke od slovačkih ansambla predstavili su deo iz svojih koreografija inspirisanih starinskim običajima naših predaka a tako su i članovi „SKC P.J.Šafarik“ iz Novog Sada izveli delić iz koreografije Priadky, autora Jana Slavika koja je nekada bila omiljena zabava slobodnih devojaka. Direktorka ZKVS Milina Sklabinski svim učesnicima fotokonkursa poklonila je knjigu Slovaci u Srbiji iz aspekta kulture. Program je zaključila Katarina Mosnak i prisutnih je pozvala na koktel tradicionalnog jela kojim je ova manifestacija bila završena.

U subotu uveče se održao svečanosni galaprogram folklornih i pevačkih ansambla imenom  Z maľovnej lády. Folklorna, pevačka i muzička sekcija „SKC P.J.Šafarik“ takodje je bila među učesnicima. Osim novosađana na galaprogramu su učestvovali i amateri iz Lalića, Melbourna (Australija), Silbaša, Gložana, Bačkog Petrovca, Kovačice, Erdevika i Pivnice. Ovogodišnji scenario u harizmatičkom značenju je napisala Danijela Leginj Sabo a zajedno sa Janom Slavikom potpisuju režiju ovogodišnjih svečanosti.

Nesvakodnevnicom a istovremeno nesrećnim slučajem bio je kvar električne energije koja je pomerala  galaprogram do jedanaest časova. Ali ni to nije obeshrabrilo strpljivu publiku da sačeka svetlo i zvuk a učesnicima nije oduzelo energiju i istrajnost. Oni su se u međuvremenu zabavljali improvizacijom pesama i igara na bini, čak i u tami. Završne tačke galakoncerta su protekle za svetlosti i zvuka. Šafarikovci su imali sreću što su nastupali zadnji a ovde su i snimci iz koreografije  Od konopí po rubáč, autora Ivana Slavika.

Svečanosti su se nastavljale nedeljnim dečijim programom imenom Muška muške šušká na igralištu „OŠ Jan Čajak“. Iako kišno vreme i nezgode sa strujom nikako nisu doprinele ovogodišnjim Slovačkom narodnim svečanostima, Slovaci nisu dozvolili da im se pokvari dobro raspoloženje a sa elanom će dočekati svečanosti i sledeće godine.

Aneta Lomen

Scroll Up